WWW  historik,  uppdateringar  och  annat  av  värde.

2011     Tjugohundraelva

Historik & uppdat.

Det här är en logg över Ersmar i Svedjas hemsida. Här kan man läsa om dess tillkomst och vad som hänt och händer. 

Det skall väl sägas att loggen  nog mest är för vår skull, så vi vet vad vi gör och kan hålla lite bättre ordning på vad som görs. Mest för att vi gör sidan på två/tre olika datorer.

 

Loggen har alltid funnits med men inte varit allmänt objekt. Tyvärr låg den gamla i den dator som brann upp, så det mellan april 2001 till juli 2004 är delvis taget ur minnet. Fanns ingen back-up på detta. Så för säkerhetsskull ligger den nu här så alla kan följa med i sidans historia, om man vill. Den har också blivit lite mer läsvänlig.

 

Här kan man bl.a. hålla koll på när och var det är uppdateringar gjorda.

 

Uppdateringar 2009

Uppdateringar 2008

Uppdateringar 2007

Uppdateringar 2006

Uppdateringar t.o.m 2005

 

www.ersmar.se

Webbhotell för vår hemsida har vi i Danmark hos : 

 

 

Utrymmet vi förfogar över är idag 1000 KB vilket än så länge räcker väldigt långt.

Vår webbsida görs i huvudsak av mig Björn men som tur är hjälper även Susanna till lite med texter och bilder. Det som från början var en liten "på kul" grej, har nu vuxit och blivit lite mer och lite mer och så vidare..... Det blir ju lätt så att ju mer man lär sig och ju mer man engagerar sig desto roligare är det och desto mer blir det. Men vi skall hålla ramarna runt vår familj, hunden och lite fordon.   

  

Tyvärr räcker väl inte tiden alltid, så ni som är här får ta det lite för vad det är. Viktigast är dock att ni får en trevlig och underhållande  stund framför datorburken.

Den som har undringar och funderingar kring vår sida får gärna höra av sig. Roligast är väl om ni skriver en rad i vår Gästbok

 

Hur sidan görs?

Jag har sedan 1997 använt Microsoft Front Page, av den enkla anledningen att jag haft licens på den på min dator, just nu är det version 2003 men jag får ingen ny. Så valet står idag att till att fortsätta med FP 2003 eller byta till Dream Weawer om jag vill ha det senaste. Vi får väl se hur det blir med det, för än så länge så fungerar det bra.

 

Script m.m. hämtar jag vid behov ute på nätet. Framförallt från , Webdesignskolan , jojoxx och Annica Tiger . Tre mycket bra sidor  för oss amatörer som inte kan och vet allt man kanske borde om Web design och byggande av hemsidor. Sen är det ju inte helt fel om man har en bra support att vända sig till. I mitt fall heter han Anders Ramstand, lärare i bl.a. Webb design på Staffanskolan i Söderhamn.

 

Clipart försöker jag göra själv. Går inte det så letar jag något fritt på nätet, där finns ju en hel del.  

Bilder behandlar jag i några olika program oftast i Picture Manager eller Paint Shop Pro 4.11, PSP är från 1996 men snabb och innehåller det man, jag, behöver. Har dock börjat gå över allt mer till Googels Picasa som har det mesta och lite till vad vi amatörer behöver. Dessutom är det gratis. 

Har jag lite mer tid och vill att det skall bli proffsigt så tar jag till Adobe Photoshop 8.01, vilket är lite lyxigt men datorn har ju en licens så..... 

Behöver vi scanna så har vi en multiskrivare som även klarar det. Dia och negativ scanning gör jag dock på jobbet, där vi köpt en Canon super scanner. Det är både enklare och snabbare om man skall göra många bilder på en gång.

 

Som standardteckensnitt använder vi Comic Sans MS. Överskrifter görs i Impact tills vidare detta pga att det inte var så lätt att bädda in andra teckensnitt på ett enkelt sätt. 

 

 

e - post adress

Finessen med att registrera en egen domän är ju att man får så fin e-post adress. 

Vi har nu hela familjen  förnamn@ersmar.se vilket känns ganska trevligt. Är det så att ni vill skriva till någon i familjen så är det bara att skriva nu när ni vet adressen.

 

       

B   S    I    V   T

 

Andra hemsidor ..

Förutom denna hemsida har vi också svedja.ersmar.se liggande. Det är en sida om vår by Svedja.

Meningen med den vet jag inte riktigt annat än att den ger lite info om vår by och om vad som hänt och händer. 

 

På jobbet har jag försökt hålla en länksida för mina elever i Geografi och Samhällskunskap, med användbara länkar om man läser mina gynmasiekurser på CFL och Hälsingevux. Denna las tyvärr ned av domäntekniska skäl den 1 maj 2006 så då fick jag hitta på något annat. 

Jag har då istället försökt utveckla en hemsida på eller i vår FC server, med adressen  www.hutb.se/~serb Den är tänkt att innehålla sådant som kan ha med mina två ämnen att göra såsom länkar och ämnes information. Den håller på att byggas upp och får väl fortfarande ses som  ett litet expriment. Vill man komma åt den fullt ut  så må ni läsa en gymnasiekurs på Hälsingevux och det är ni alla välkomna att göra, om ni bor i Hälsingland. 

Halsingeutbildning - Portalen för vuxenutbildning

 

banners & länkar

Är det så att ni skulle vilja länka vår sida så får ni gärna göra det. Det är även trevligt om ni talar om att ni gör det. Den finns även en liten banbild att använda om man vill. Just nu ser den ut så här:

 

 

....den lilla banbild, 88x53. Det finns även en stor 468x60 som ser ut så här :

 

 

...när den är förminskad för att rymmas i ramen. Den kan ses i fullversion längst ned på denna sida.

 

Hemsides storlek

Utrymmet vi har hos one.com har vuxit. Från start 2005 var det på 150 Mb. Det växte till 300 Mb och sedan 500 mb för att sommaren 2006 bli 1 Gb. Detta utan att kostnaden ökade för abonnemanget?

Sidan växer allt eftersom, som ni förstår. 

31 okt 2006 är den på totalt 195 Mb, där då ersmar.se tar upp 157 Mb. 

Dec 07 passerar vi 400 Mb.

Jan 09  passerat  500 mb

Jan 10  passerat 700 mb

 

Dator livet.......

2010

nov  IPAD? Vore de något man har användning av? Försöker få jobbet att investera i en .. vi får väl se.

aug  HP Elitbook 8540p, fungerar klanderfritt.

juli Äntligen en ny dator.

juni Lämnat iväg den nya för en ny men skulle få vänta pga att de inte fanns längre???

mars Det går inte få ordning på min nya LapTop så jag skall få en ny på garantin. Framförallt så har någon lagt lösen på Bios och det går ju liksom inte komma åt.

mars Den nya LapTopen har ju Windows 7 med 64 bitars processor så allt vill inte riktigt fungera ännu.

Problem med anslutning av  bl.a. skrivare och med fingeravtrycks lösen. Lite krångel också pga min adminbehörighet på jobbet.

22 feb  Äntligen har jag fått en ny LapTop #6 Frida VI, en HP EliteBook 8530p.

 

2009

nov  ledsnat på det opålitliga trådlösa nätet. Har varit så länge nu så en ny hubb införskaffas. Samtidigt får även den stationära trådlöst. Nu kör vi bara trådlöst. Bra vad gäller åskan iallafall.

jan  Den bärbara får nytt skal, endast min hårddisk behålls.

 

2008

juni  En månad efter att garantin gått ut slår blixten ned i datorn. En ny stationär köpes, Talena VII. En något enklare maskin

april  En månad kvar på garantin på Talena VI och då rasar nätagregatet, tur i oturen.

2007

4 sep  Ny kamera en Sony DSC W55. Vi får den på garantin på den andra som åkt jojo på garantin tills de gav upp och vi fick välja en annan, tack för det.

1 sep  310 Mb på hemsidan

16 april 245 Mb på hemsidan

feb Ny skärm på den bärbara på garantin. 

 

2006

dec Ett antal program vill inte fungera på den stationära datorn så den må nog installeras om från början, när vi nu tar oss tid till det.

nov Ny kamera en Sony Cybershot DSC-S600. Den första vi betalt, de två tidigare har ju EU betalat .......

okt efter att ha fått NETGEAR uppdaterat på Koneo, fel i programvaran sa dom ?? så lyckas jag äntligen få det hela att fungera som det skall. Nu kan ni surfa på Falconetti Racing nätet om ni kommer hit.

sep datorn på lagning igen. Efter att ha lagt in allt igen så rasar hårddisken när Tilda spelar på Bollibompas hemsida.

aug datorn hemma igen från lagning, nytt moderkort. De nya trådlösa, NETGEAR vill dock inte prata med nätet ??? hmm. vet inte varför så vi kör utan, skall se om Rune har någon ide.

juli åsknedslag för vilken gång i ordningen vet jag inte. Modem, nätkort i datorn och trådlösa utslaget. Tur det är en hyrdator, men modem får vi köpa nytt.

juni/juli Den fungerar inte så bra den stationära datorn här hemma. Långsam, otroligt långsam och vill inte hitta nätet som den skall. Har nu kommit underfund om att det verkara vara Norton Security som ställer till det.

maj Första raset på Talena VI orsakat av mig själv!!! En saknad fil ledde till att jag slarvläste och körde en recover på XP. Fick sedan leta borttagna filen med olika återställningsprogram

 

2005

nov Äntligen fixat en skrivare

okt Trådlöst nät hemma

sep Ny kamera, KonicaMinolta

mars  Stationär #6 (Talena VI) 

feb ADSL från Teknikpark

jan  LapTop #5 Frida V 

2004

juli  Stationär Talena V brinner upp, åsknedslag.

LapTop #4 (Frida IV)  Den kasserades

2003 

okt Min första Mac, en PowerMac

2002

 

2001

okt Ny kamera Kodac

maj Stationär #5 (Talena V)

feb  LapTop #3 (Frida III)

Den gav upp 2004 överbelastad?

2000

jan Stationär #4 (Talena IV)

Denna står nu hos mor & far.

1999

juli Stationär #3 får åsknedslag men klarar sig hyfsat. Ny skärm och modem.

1998

Första Kameran en Kodac

LapTop #2 (Frida II)

Togs över av en kollega 

1997

Stationär #3 (Talena III)

1995

LapTop #1 (Frida I) 

Den köpte svärmor.

1994

Köper en bättre begagnad HP skrivare.

Stationär #2 (Talena II) 486 66Mz

1993

Modemet är på 14400 kb.

1992

Får min första e-post.  Börjar "surfa" eller ringa olika BBS.

1991

Köper på hösten min första egna dator en Databutiken 386SX (Talena I) och en skrivare. Till en början DOS 4,0 men köper sedan Windows 3,1. Den hade 40 mb hårddisk så jag köper till en extra på 120 mb. Spelar mycket spel bl.a. Tetris, Commader Keen och Wolfenstein.

1989

Första längre kontakten med en Mac. Vilken enkel dator det var att sitta vid.

1986

Köper Compis datorer till Vågbroskolan. Jag gillar dom för vi har dem i nätverk. Många program och nu kan man ha lite nytta av dessa datorer.

1985

Går under läsåret 85/86 en 10 p kurs i data, varje måndag. Alpina i Bollnäs köper en ABC 800 som jag har hemma under hösten och leker med.

1984

Får låna en VIC 64 och har med den kurs på TBV i Bollnäs.

1983

På skolan köps det in VIC 20 och jag blir ombedd att lära eleverna vad data är. Vi kör basic programmering och enkla spel

Går min första datakurs, ADB 3 poäng i Uppsala,

1982

Bygger en egen Sinclear Z80 och sitter framför tv och kör Basic.

1980

Spelar för första gången på en ABC80 och en Sinclear.

Min första kontakt med datorer. Följer med en kompis upp på teknikum i Uppsala en lördagsnatt och får se ett antal teknister sitta å knappa och dra fram långa listor med siffror som de beundrar och skrattar åt. Själv tänker jag att det där med data det är nog bara för riktigt tokiga dårar och nördar. Sådan skall man då aldrig bli.

 

Något annat......

 

Nej har inget mer att tillägga i detta ämne för stunden. Kanske kommer det något med tiden. Men den som läst så långt kan ju få en gåta att fundera över :

Vad kallar änglarna sina motorcyklar? 

När vi fått svar i gästboken så kommer en ny.

 

Om besökare..

Antalet besökare på en hemsida är ju alltid intressant. Man kan ju idag spåra allt och alla som surfar in på ens hemsida om man vill med IP # och så. Det görs på vårt webb hotell. Man har ju inte så stor nytta av det som privatperson men man förstår ju lätt var all SPAM kommer ifrån. Sen kan man ju räkna alla nedslag en sida får som vi gör här. Vår räknare räknar dock bara en gång per dygn. Så man är man på vår sida flera gånger under samma dygn 00.00 till 24.00 så blir man bara räknad en gång. 

Den räknare som ligger här nedanför på denna sida och den som ligger på Gästboken räknar dock varje gång någon öppnar den sidan, därför är det fler nedslag på dessa sidor.

 

 

 

7 juli

Dax att få in lite bilder. Är inte lika duktig på detta längre eller skall vi säga att man inte riktigt tar sig tid eller har tid. Nu blev det lite bilar i allafall.

29 april

Tog mig samman å fixade lite ... mer behövs nog .. hmmmm

21 mars

Bandy SM final Sandviken-Bollnäs.

27 feb

Bandybilder från Isas sista match, Bandy

25 feb 

Viktor 12 år idag.

20 feb

Äntligen en uppdatering, lite Bandy och lite annat

5 jan

Jonas Persson kom äntligen på bild, Bandymålisar.

1 jan

GOTT NYTT ÅR

Ansträngde mig lite idag, tid över, och har satt in lite bilder. Bla. under Bandy.

 

 
2010    Tjugohundratio

30 dec 

25 dec

24 dec

GOD JUL alla ni som kommer hit lite då å då.

27 nov

5 nov

1 nov

24 okt

18 sep

Försökt att stöka ihop lite bilder eftersom jag nu äntligen fått FrontPage att fungera som jag vill. Mysko med datorer ... ibland.

14 sep

1 sep

4 aug

2 aug

1 aug

20 juli

1 juni

14 maj

Knöligt värre, men får vål skylla mig själv när jag inget gjort på ett tar.  Stora problemet är att min nya LapTop med Windows 7 inte visar FrontPage i rätt format och jag kan nte få till det.

Knöligt, kanske skall man leta ett nytt webb design program. Någon som har ett förslag?

13 maj

Börjat få lite ordning. Mycket nya bilder både här och där så ni får väl följa märkningen.

12 maj

Börjat försöka få lite ordning här på hemsidan efter ett långt ofrivilligt uppehåll.

1 maj

30 april

16 april

21 mars

SM final bandy

Hammarby-Bollnäs  3-1, Bandy.

12 mars

 

25 februari  

16 januari

Bandybilder från Bollnäs, Bandy.

12 januari

Ny välkomstbild och lite smårättat.

1 januari 

GOTT NYTT ÅR

 

 

Stäng & återgå

Copyright © 1991-2011 Ersmar i Svedja -  senast redigerad den 07 juli 2011 10:24